BTW Noorwegen voor ondernemers

Net als in Nederland moet je als je zaken doet in Noorwegen, belasting afdragen over de omzet die je realiseert. Je moet natuurlijk op correcte wijze een BTW aangifte doen. En de eventueel verschuldigde BTW op tijd afdragen. Het is aan te raden om hier een BTW vertegenwoordiger voor in te schakelen. Arborealis is dé specialist die je hierbij kan helpen.

BTW Noorwegen vertegenwoordiging

Ben je als buitenlandse ondernemer BTW-plichtig bent in Noorwegen en heb je hier geen eigen, permanente vestiging? Dan moest je tot 1 april 2017 conform de Noorse wet een BTW vertegenwoordiger aanstellen. Dit staat in Noorwegen bekend als een MVA-representative of merverdiavgifts representant. MVA (merverdiavgifts) is de Noorse term voor BTW. In de volksmond wordt dit ook MOMS genoemd. Echter, sinds 1 april 2017 is dit voor verschillende landen, waaronder Nederland, niet meer verplicht. In principe kun je als bedrijf dus zelf je in Noorwegen BTW aangifte doen.

Waarom kiezen voor een BTW vertegenwoordiger?

Toch is het aan te raden om de taak van de Noorwegeven BTW aangifte uit te besteden. Het zorgt voor meer gemak voor jou als ondernemer. Arborealis is kostenefficiënt. Daarnaast zorg ik ervoor dat je zeker weet dat jouw BTW aangifte aan de Noorse wet voldoet. Als BTW vertegenwoordiger ken ik zowel de Nederlandse taal en cultuur goed ken, als die van Noorwegen. Hierdoor kan ik jou als ondernemer optimaal adviseren en bijstaan als het gaat over de Noorse BTW-regels en andere fiscale wetgeving. Het wordt vaak gedacht dat de Europese wetten en regels voor zakendoen in en met het buitenland ook voor Noorwegen gelden. Maar dit is echter niet zo, want de Noorse BTW plicht en BTW aangifte is beduidend anders. Dit komt onder andere doordat Noorwegen niet tot de Europese Unie behoort.

 

Samenwerken met Arborealis

Er zijn verschillende mogelijkheden om voor je BTW Noorwegen met Arborealis samen te werken. Hierbij is het goed om te weten dat in Noorwegen bedrijven iedere twee maanden BTW-aangifte moeten doen en BTW afdragen.

  • Optie 1: Je kunt zelf de BTW-berekening maken, Arborealis zal als jouw BTW vertegenwoordiger de BTW aangifte verzorgen bij de Noorse belastingdienst. Houd er rekening mee dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor de berekening en tijdige betaling van de eventueel verschuldigde BTW.
  • Optie 2: Je kunt Arborealis ook inschakelen voor het volledig uitvoeren van de BTW- administratie en -aangifte. Op basis van de door jouw verstrekte gegevens berekent Arborealis de BTW-verplichting en zal tijdig de aangifte doen.

 

Contact met Arborealis

Heb je vragen of opmerkingen, neem vrijblijvend contact op met Linda Eikelenboom; tel +47 992 473 56 (bericht inspreken en ik bel je terug) of email: linda.eikelenboom@arborealis.no.

Interessante weetjes over de BTW Noorwegen

  • Noorwegen is geen EU-lid, maar maakt wel deel uit van de EFTA. Daarom is intracommunautaire levering niet van toepassing.
  • De Noorse wet stelt bijzondere eisen aan de BTW-aangifte, afhankelijk van het land van herkomst van het buitenlandse bedrijf dat zaken doet in Noorwegen. Arborealis is van deze speciale eisen op de hoogte en kan je daardoor hierover informeren en adviseren.
  • Ook kunnen er sprake zijn van andere heffingen, zoals import btw of VPB belasting als je met Noorwegen zakendoet. Natuurlijk weet ik als BTW vertegenwoordiger hier alles vanaf.
  • Facturen aan Noorse afnemers moeten voldoen aan de Noorse wetgeving. Arborealis kan je hier over informeren.
  • In Noorwegen kan men pas na registratie in het KvK en na het bereiken van een minimum omzet van 50.000 kr registreren voor BTW. Als je als bedrijf geregistreerd staat in het BTW register, kun je pas Noorse BTW in rekening brengen.
  • Als je buitenlandse, binnen of buiten de EU, klanten hebt is een belangrijke vraag natuurlijk waar je BTW moet betalen. Voor meer informatie hierover kun je ook op de website van de Nederlandse belastingdienst kijken.

Veel van de buitenlandse bedrijven in Noorwegen kiest voor een BTW vertegenwoordiger in Noorwegen! En dat is begrijpelijk, aangezien jouw adviseur je kan helpen om te zorgen dat je aan de wetten en eisen voldoet. En natuurlijk niet teveel BTW betaalt bijvoorbeeld.