Wanneer is registratie in Noorwegen nodig?

U doet zaken met bedrijven of zakenpartners in Noorwegen. Of u wilt goederen gaan exporteren naar Noorwegen. U voert werkzaamheden uit in Noorwegen. Heeft u aan registratie (ook van werknemers) in Noorwegen gedacht? Bij het importeren en installeren naar Noorwegen komt van alles kijken. In elk land gelden andere regels. Ook bij het zaken doen met Noorwegen zijn er administratieve verplichtingen. Voor veel ondernemers vormen regels en voorschriften een tijdrovend obstakel. Wie regelt voor u de registratie in Noorwegen?

Registratie in Noorwegen

Nederlandse bedrijven die zaken doen in Noorwegen dienen in principe zich te registreren in Noowegen. Noorwegen kent twee registers. Ten eerste, het Coordinating Register for Legal Entities (Enhetsregister). En ten tweede het Register of Business Enterprises (Foretaksregister). Deze registratie betekent niet dat er een nieuwe juridisch eenheid wordt opgericht. Het is slechts het Noorse filiaal van uw Nederlandse bedrijf. Na de inschrijving in een van deze registers kan u zich registreren in het btw register. En daarna  kan u de Noorse btw berekenen. Tevens is dan ook btw aftrekbaar. Kortom toch handig dat de betaalde Noorse btw teruggevorderd kan worden.

Verplichting om buitenlandse contracten te rapporteren.

Alle opdrachten die Noorse bedrijven hebben toegekend aan buitenlandse bedrijven dienen gerapporteerd te worden aan de Noorse belastingdienst. Dit formulier is het  RF-1199  “Information about contracts, contractors and employees”. Het minimum bedrag voor de opdracht is 10.000 kr. Het is de verantwoordelijkheid van de twee contractpartners om dit te rapporteren. Wij kunnen u helpen met het nagaan of dit noodzakelijk is. En ook bij het inrapporteren van dit formulier.

Personeel
Indien uw werknemers werkzaam zijn in Noorwegen, kunnen hiervoor registratieverplichting zijn. Wij kunnen u helpen met het nagaan of dit noodzakelijk is. En ook bij het inrapporteren van uw werknemers.

 

Arborealis helpt u
Arborealis ondersteunt Nederlandse ondernemers bij hun  zaken in Noorwegen. Wij kunnen de registratie in Noorwegen voor u regelen. Maar ook de registratie van personeel. Tevens kunnen we u ook bijstaan met de btw aangifte.

Voor contact of informatie, mail naar: linda.eikelenboom@arborealis.no