Werken in Noorwegen: Wanneer is registratie in Noorwegen nodig?

Je doet zaken met bedrijven of zakenpartners in Noorwegen. Je wilt goederen importeren in Noorwegen of je voert werkzaamheden uit in Noorwegen. Heb je aan registratie (ook van werknemers) in Noorwegen gedacht? Werken in Noorwegen en zakendoen vereisen mogelijk andere administratieve processen dan je gewend bent. Voor veel ondernemers vormen regels en voorschriften een tijdrovend obstakel. Wie regelt voor jou de registratie in Noorwegen?

Werken in Noorwegen

Als je een opdracht in Noorwegen hebt geaccepteer en je gaat in Noorwegen werken, dan geldt er een aantal verplichtingen. Ook als je samen met werknemers of collega´s naar Noorwegen gaat, moeten er zaken geregeld worden. Zo dienen werknemers zich te registreren in het land en een bedrijf dient maandelijks loon te melden. Bij een langdurig verblijf kan er zelfs sprake zijn van belastingplicht in Noorwegen. Klinkt dit complex? Geen zorgen, Arborealis helpt Nederlandse bedrijven in Noorwegen!

Nederlandse bedrijven in Noorwegen

Nederlandse bedrijven in Noorwegen dienen zich in principe te registreren in Noorwegen. Het land kent twee registers. Ten eerste: het Coordinating Register for Legal Entities (Enhetsregister). En ten tweede: het Register of Business Enterprises (Foretaksregister). Deze registratie betekent niet dat er een nieuwe juridisch eenheid wordt opgericht. Het is slechts het Noorse filiaal van jouw Nederlandse bedrijf.

 

Belastingen bij werken in Noorwegen

Als jouw bedrijf staat ingeschreven in een van de registers in Noorwegen, kun je het bedrijf registreren in het BTW register. En pas daarna kan je de Noorse BTW berekenen. Tevens is dan ook Noorse BTW aftrekbaar. Kortom, toch handig dat de betaalde Noorse BTW teruggevorderd kan worden bij werken in Noorwegen. Voor belastingen geldt dat Nederland en Noorwegen een belastingverdrag hebben gesloten. Zo wordt voorkomen dat je teveel of dubbel belasting betaalt.

Werken in Noorwegen: personeel

Werk je in Noorwegen met personeel? Als jouw werknemers werkzaam zijn in het land, kan hiervoor een registratieverplichting zijn. Ik kan je helpen met het nagaan of dit noodzakelijk is. En ook bij het rapporteren van de werknemers. Dit geldt ook bij tijdelijke opdrachten. In sommige gevallen kan een opdrachtgever eisen dat werknemers Green Cards (byggekort) hebben. Je zult dit met name op bouwplaatsen tegenkomen. Om vertraging te voorkomen, kun je dit vakkundig door mij laten regelen. Het is trouwens goed om te weten dat je ook voor onderaannemers aansprakelijk bent en hiervoor dezelfde verplichtingen gelden.

 

Als je Noorse medewerkers hebt, zul je al snel merken dat de gemiddelde Noor waarde hecht aan zaken als gelijke kansen voor iedereen. Bij werken in Noorwegen zal je ook merken dat een Noor werk en privé strikt gescheiden houdt. Vrije tijd is erg belangrijk. Er wordt ook bijna geen gebruik gemaakt van titels. Er geldt een maatschappelijke gelijkheid, waarbij managers direct bereikbaar zijn.

Verplichting tot rapporteren

Alle opdrachten die Noorse bedrijven hebben toegekend aan buitenlandse bedrijven dienen gerapporteerd te worden aan de Noorse belastingdienst. Het minimum bedrag voor de opdracht is 20.000 kr. En het is de verantwoordelijkheid van de twee contractpartners om dit te rapporteren. Het rapporteren gebeurt met het formulier RF-1199 – ‘Information about contracts, contractors and employees’. Arborealis gaat graag voor je na of het in jouw geval noodzakelijk is om dit formulier te rapporteren. Mocht dit nodig zijn, regel ik dit graag voor je.

Arborealis helpt!

Arborealis ondersteunt Nederlandse bedrijven in Noorwegen met hun onderneming en zakendoen. Ik kan de registratie in Noorwegen voor je regelen, alsook de registratie van personeel. Tevens kan ik ook bijstaan met de BTW aangifte. Heb je vragen hierover? Of wens je vrijblijvend meer informatie te ontvangen? Neem dan vooral contact met me op. Voor contact of informatie, mail naar: linda.eikelenboom@arborealis.no.