Zzp’er in Noorwegen: wat moet je weten?

Als je als zzp’er in Noorwegen wilt gaan werken, is het goed om (vooraf) bij een aantal zaken stil te staan. Want bij werken en zakendoen in Noorwegen als zelfstandige komen administratieve zaken kijken die mogelijk anders zijn dan je gewend bent. Je kan te maken krijgen met inkomstenbelasting, sociale zekerheid en BTW van zowel Nederland als Noorwegen. Arborealis kan je hierbij adviseren, ondersteunen en deze administratieve procedures uit handen nemen. Zo voorkom je dat je niet aan de regelgeving voldoet of teveel of dubbel BTW betaalt.

Wat zijn zaken waar je mee te maken kunt krijgen als zelfstandige ondernemer in Noorwegen? Graag zetten we een reeks aandachtspunten voor je op een rij.

ZZP’er in Noorwegen

Het is in Noorwegen zeker mogelijk om als zzp’er aan de slag te gaan. Het is een populair land onder buitenlanders. Dit komt onder andere door de hogere lonen in vergelijking met veel andere landen, de hoge kwaliteit van leven en een uitstekend sociaal vangnet. Het enige waar je mogelijk mee te maken krijgt, is dat de lokale bevolking soms liever iemand in dienst neemt. Samenwerken met zzp’ers is nog even wennen. Ook is het belangrijk dat je als zelfstandige aan de lokale regels en wetten voldoet. Arborealis is een lokale specialist die je kan ondersteunen bij zowel de registratie in Noorwegen als de BTW in Noorwegen.

Werkvergunning Noorwegen

‘The Norwegian Directorate of Immigration’, kortweg de UDI is verantwoordelijk voor het verwerken van de aanvragen van buitenlanders die Noorwegen willen bezoeken of er willen gaan wonen en werken. Het is goed om na te gaan of je voor jouw situatie een verblijfsvergunning en/ of een werkvergunning nodig hebt of niet. Je kunt dit in een paar stappen via de website van de UDI nagaan. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt hier meer informatie over.

 

BTW Noorwegen

Als je in Noorwegen werkt, zul je ook in Noorwegen belasting moeten betalen. Doordat Noorwegen niet tot de Europese Unie behoort, is de BTW plicht en aangifte in Noorwegen beduidend anders dan in Nederland. Ik help je graag om te zorgen dat jouw BTW aangifte aan de Noorse wet voldoet. Verder kan ik je adviseren over regelingen die mogelijk voor jouw situatie toegepast kunnen worden. Voor expats en arbeidsmigranten geldt namelijk een aantal belastingvoordelen. Als lokale expert weet ik precies de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. En kan ik je uitstekend informeren.

 

Noorse werkcultuur

De Noorse werkcultuur kan als informeler dan in de meeste Europese landen bestempeld worden. Werknemers en hun leidinggevenden gaan met elkaar om alsof ze op hetzelfde niveau werkzaam zijn. Verder hechten Noren veel waarde aan punctualiteit. En heerst er een work-to-live mentaliteit. Over het algemeen is het gebruikelijk om vrijdag alleen ´s morgens te werken en begint het weekend vrijdagmiddag al. Dit is goed om rekening mee te houden als je als zelfstandige contact wilt zoeken met jouw klanten of bedrijven.

 

Arborealis; dé specialist voor zzp’ers in Noorwegen

Gezien de verschillen tussen Noorwegen en Nederland, kan het lastig zijn voor een zzp’er om alle regels rondom werken in Noorwegen uit te zoeken. Arborealis staat daarom klaar om te helpen. Samen zorgen we ervoor dat je aan alle landelijke en lokale wet- en regelgeving voldoet als het gaat om de BTW en administratie. Dat is belangrijk, want vaak zijn mensen die als zzp’er in Noorwegen werken, zich er niet van bewust dat de arbeidszaken niet goed geregeld zijn. Door de verschillende regels waar je aan moet voldoen is dit ook logisch. Alleen wil je natuurlijk een flinke boete voor zowel jou als jouw opdrachtgever voorkomen. Arborealis jouw lokale partij die volledig de weg in Noorwegen kent. Wij nemen de zorgen om jouw administratie en BTW weg.

 

Heb je vragen of opmerkingen, neem vrijblijvend contact op met Linda Eikelenboom; tel +47 992 473 56 (bericht inspreken en ik bel je terug) of email: linda.eikelenboom@arborealis.no.

Veel van de buitenlandse bedrijven in Noorwegen kiest voor een BTW vertegenwoordiger in Noorwegen! En dat is begrijpelijk, aangezien jouw adviseur je kan helpen om te zorgen dat je aan de wetten en eisen voldoet. En natuurlijk niet teveel BTW betaalt bijvoorbeeld.